Weddingplanner in Sicilië

16-07-2016
Trouwceremonie in Sicilië Zo stoer en stil mogelijk sta ik naast de burgemeester. Ik probeer mijn zorgvuldig gesorteerde mapje niet al te veel te laten wiebelen en doe mijn best mijn zenuwen niet zichtbaar te maken. Vanuit mijn ooghoek zie ik de bruiloftsgasten gefocust mijn kant op kijken als ik de tekst van de burgemeester begin te vertalen, zij verstaan immers alleen mij! Langzaam praten Isis, goed articuleren Isis, dat gaat er door mijn hoofd. Even snel werp ik een blik op de burgemeester, die ikzelf ook vandaag pas voor het eerst zie. Ben ik gek of lijkt hij soms ook een beetje zenuwachtig?
trouwceremonie Sicilië met uitzicht op zee
 
Het bruidspaar geeft me een glimlachje als ik een leuke anekdote benoem uit het begin van hun ontmoeting. Daarna gaan hun ogen naar de burgemeester, die in vol ornaat voor hun staat, inclusief de officiële sjerp in de kleuren van de Italiaanse vlag. In Italië is dit nog altijd verplicht tijdens de voltrekking van een gemeentelijk huwelijk. Zijn assistenten zijn er ook bij en in totaal staan we met z’n vieren achter de aktetafel.
 

De bruiloftsgasten kijken hun ogen uit, wat een verschil met Nederland! Na het SI-woord zegt de burgemeester dat het bruidspaar de ringen mag uitwisselen. Oeps! Helemaal vergeten te vermelden dat dit stel geen ringen wilden maar dat ze tattoo’s hebben laten zetten! Gelukkig dat niemand Italiaans verstaat. Op mijn meest onopvallende manier fluister ik in het Italiaans; ‘ze hebben geen ringen maar tatoeages.’
Terwijl de ogen van de beste man bijna uit zijn ogen vallen na mijn vermelding, staat de beste vriend van de bruidegom op met een viltstift, waarmee hij denkbeeldig de reeds gezette tatoeages van het bruidspaar op hun pols ‘tekent’. De burgemeester weet niet wat hij meemaakt en stort zich op de tekst van de permanente plaatjes, die heel toepasselijk in het Italiaans geschreven zijn. ‘Het is in het Italiaans!’ roept hij. Verrast kijkt hij zijn ambtenaar aan, die ook met grote ogen zit te kijken.
 
Het laatste gedeelte van de ceremonie volgt, het paar spreekt hun geloftes uit en de burgemeester feliciteert het kersverse koppel. Hij eindigt met een korte speech en verklapt dat dit het eerste Nederlandse koppel is dat hij trouwt. De bruid en bruidegom krijgen allebei nog een welgemeende handdruk en ik geef de bartender een seintje om het laatste lied te laten afspelen. Het bruidspaar is in de wolken en loopt rustig de kasteelzaal uit om een toost uit te brengen op deze mooie dag.
Dit was de eerste keer dat ik een ceremonie heb vertolkt van het Italiaans naar het Nederlands. Een prachtige en speciale taak die ik inmiddels al vaker heb mogen vervullen en met veel liefde uitvoer.

Nederlanders Trouwen in Sicilië


Masseria op SiciliëDat Nederlanders naar het door mij zo geliefde eiland Sicilië komen om hun liefde te bezegelen, maakt me trots. Blijkbaar zien zij dezelfde schoonheid, gastvrijheid en genieten zij net zo van de heerlijke mediterrane, gastvrije sfeer die hier heerst. Blijkbaar aanbidden zij ook de zee, de ongerepte natuur en de ‘Dolce Vita’ leefstijl. En niet te vergeten het heerlijke, pure Siciliaanse eten! Hele gesprekken voert men hier, over de temperatuur van de zee en over de lunch van de komende middag. Of over die gekke toeristen die al in april half naakt op het strand liggen, terwijl de Sicilianen zelf nog met jassen aan rondlopen.

trouwceremonie kasteel Sicilië
 
Sicilië doet iets met mensen, ik begrijp het als half-Siciliaanse heel goed. Niet alleen heeft het eiland een klimaat om van te dromen, maar tevens zijn er vele invloeden van verschillende volken nog iedere dag voelbaar. Grieken, Byzantijnen, Arabieren en Noormannen, ze hebben allemaal voet gezet op bella Sicilia en zo ook hun sporen achtergelaten. In Palermo eet men nog steeds een goed bord couscous en in Agrigento liggen de best bewaarde Griekse tempels die er überhaupt bestaan. Om nog maar te zwijgen over de vele kastelen, onder andere gebouwd in de zogeheten Arabo-Normannische stijl. Prachtige locaties voor je trouwceremonie, huwelijksdiner en/of huwelijksfeest.

Trouwlocaties in Sicilië

bruidspaar in Fiat 500 Sicilië
Naast de talrijke kastelen, vind je in Sicilië theaters met zicht op de bergen en romantische stranden waar je met de voetjes in het zand kunt trouwen. Al trouwen de meeste Sicilianen in de kerk, de locaties voor een gemeentelijke of symbolische ceremonie zijn volop aanwezig. En al die mooie plekjes, ja die kennen wij, de weddingplanners van 4YourDay, de Sicilië-Specialisten.

Waarom Sicilië weddingplanners?


styling bloemen met gipskruid op dinertafel trouwen SiciliëSoms ben ik in Nederland en vragen mensen ‘hoe kom je er op om juist Sicilië aan te bieden?’ Leuk is dat, die onbekendheid. Onder andere dàt maakt het hier zo charmant, die welwillende instelling van de mensen hier in combinatie met de eenvoud, het authentieke. De massa en de absurde prijzen die je in Toscane vindt, zijn hier niet. Het Siciliaanse volk heeft wel wat beters te doen dan torenhoge prijzen te vragen en vervolgens een ‘brutta figura’ te slaan. Een wat? Een ‘brutta figura’ is een flater slaan, een soort gezichtsverlies. Iets wat hier echt not done is.
 
Mede daarom ervaren wij hier een samenwerking waar ieder van ons van droomt. Waar in Nederland extra kosten voor worden gerekend, ziet men hier als vanzelfsprekend. Als weddingplanners zijn we vroeg aanwezig op de dinerlocatie voor de styling en de versiering. Chefkoks die lampionnen in bomen bevestigen, serveersters die candlebags met zand vullen en de klusjesman die de bloemetjes nog even in een nét wat mooier vaasje zet. We hebben het allemaal meegemaakt.
Ongevraagd en geheel op eigen initiatief. Het Siciliaanse volk mag dan wel niet bekend staan om de punctualiteit! Behulpzaam en gastvrij zijn ze als geen ander!
toost en bruidstaart aansnijden Sicilië
 

‘Hoe kom je erop om nou juist Sicilië aan te bieden?’ Waarom wij huwelijken plannen in Sicilië is eigenlijk heel voor de hand liggend. Sicilië is een adembenemend mooi eiland en leent zich uitstekend voor een sprookjesachtig huwelijk!
Benieuwd geworden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Trouwreportage Sicilië agriturismo


 

Back to overview blog